58 yorum 4. sayfa

dikkatinize...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, “piyasadan alınan ve TÜBİTAK tarafından analizleri yapılan 10 farklı gazozda belli oranlarda alkol çıktığını” ileri sürdü.

Deniz, Bayrampaşa'daki birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Alkolsüz İçecekler Tebliği'nin, bugün piyasada satılan bütün meyve suları, meyve şurupları, gazlı ve asitli içecekler ile doğal suların içeriğinde neler olması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Tebliğin 5/K maddesine bakıldığında, “Alkolsüz içeceklerde alkol miktarının en çok 5.0 gram/litre olabileceği” şeklinde bir düzenleme bulunduğunu ifade eden Deniz, “Açıkçası ismi alkolsüz olan ve alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine ilişkin bir düzenleme getirilebilir diye bir soru sorduk kendimize. Bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattık” dedi.

Deniz, bu kapsamda piyasada satılan bütün gazoz markalarındaki etiket kısımlarını incelediklerini ve bunların tamamında, etiketlerin üzerinde kesinlikle alkol bulunabileceğine ilişkin bir ibare olmadığını gördüklerini bildirdi.

TÜBİTAK ANALİZ ETTİ

Bir markaya ait gazozda, “İçinde kesinlikle alkol ve çözeltisinin olmadığı”na ilişkin uyarıcı bir ibare kullanıldığını kaydeden Deniz, bunun üzerine şüphelerini gidermek amacıyla ulusal ölçekte piyasalarda satılan 10 farklı marka gazoz satın aldıklarını ve alkol analizleri yapılmak üzere Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderdiklerini anlattı.

Bülent Deniz, “Piyasadan aldığımız ve TÜBİTAK tarafından etil alkol analizleri yapılan 10 şişe gazozun tamamında alkol çıktı. Üretimin tamamında böyle bir alkol bulunduğuna ilişkin bir yaklaşımdan ziyade, 10 şişede bulunan değerleri paylaşmak istedik” diye konuştu.

Analiz edilen ürünlerde alkol oranının 1,56 ile 0,20 gram/litre arasında değerler elde edildiğini anlatan Deniz, bu sonuçlardan sonra konuyu gıda mühendisleri, kimya ve tıp alanında uzmanlarla görüştüklerini ifade eti.

Deniz, uzmanların ifadelerine göre, “bütün gazozların üretiminde tat ve kokuyu düzenleyen esansların suda çözülebilmesi için etil alkol kullanıldığını, üretim aşamasından sonra da etil alkolün asli unsurunu kaybetmediğini ve alkol yerine başka bir maddenin de kullanılabilmesinin mümkün olduğunu, ancak maliyet nedeniyle bunun tercih edilmediğini” öğrendiklerini bildirdi.

07.08.2007 - blacklight

kaçmak mı

sözüm size değil alaattin isimli kullanıcıya soylenmiştir..

ayrıca gönderdiğim yazıda verdiğiniz başta ibn-i abidin ve muhtelif fıkıh kitaplarından referans verilmiştir.

ben kaçmıyorum sonuna kadar davamın arkasındayım.

sizden ricam yazıyı dikkatle okumanız..
gazoz içip içmemenize karışamam. haddim değil zaten içki içene karışabiliyor muyuz?

Allaha emanet olun...

07.08.2007 - blacklight

Re: cevaz üstü cevaz

[quote="blacklight"]siz faize bile cevaz vermişsiniz ne diyeyim artık..
doya doya kana kana patlayıncaya kadar için afiyet olsun....[/quote]


Değerli [b]blacklight[/b],
İçinden çıkamadığınız, ilminizin yetmediği konularda böyle su koyuvermek sizlere mi has? Verilen kaynaklarda acaba, [b]"Falanca cemaat"[/b] şeklinde bir kaynak-hüküm mü var?

[b]Aksine, [/b]verilen kaynaklar, asırlar evvelinden değerli alimlerimizce verilmiş fetvalardan ibarettir. Aksi birşey varsa, buyrun konuşun. Enine-boyuna tartışalım. Deyin ki, [b]"İbni-i Abidin bilmiyor?"[/b] veya [b]"Falanca fıkıh kitabı doğru değil."[/b] diyebilir misiniz?

Sonrasında bizim kendimize ait bir görüşümüz varsa onu da söyleyin. Böyle böyle yanlışınız bu deyin. Ama bu kadar sahih kaynaklara zannetmiyorum ki bunu diyesiniz. En fazla, dediğiniz şekliyle, içinden çıkamayınca veya kabul edemeyince birilerine laf atıp ortadan kaybolursunuz.

Kaynaklarımız, isnatlarımız bellidir. Kimseyi içmeye teşvikte söz konusu olmadığına göre, yolunuz açık olsun.

Selam ve sevgiler...

07.08.2007 - ankebut-57

cevaz üstü cevaz

siz faize bile cevaz vermişsiniz ne diyeyim artık..
doya doya kana kana patlayıncaya kadar için afiyet olsun....

07.08.2007 - blacklight

dikkat! gazozlarda alkol var

birkac malumat...
sarap, rakı gibi alkollü içkilerin damlası da haramdır. Fakat içki olarak değil de,
başka sebeplerle bulunan alkoller bu hükme dahil değildir.

Birkaç örnek verelim:

1- Taze sirkelerde alkol bulunduğu kesin olarak tespit edilmiştir.
Ama bu alkollü bir içecek olmayıp sirke olduğu için,
içilmesi haram edilmemiştir.
Şaraptan yapılan sirkenin fazileti hadis-i şeriflerle
de övülmüştür.

2- Hamurda, dolayısıyla ekmeklerde de alkol olduğu da
bugün kesin olarak tespit edilmiştir.
Ama Peygamber efendimiz ekmek yemeyi yasaklamamıştır.

3- Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı gazozdakilerden az değildir.
Bu da kesin olarak tespit edilmiştir.
Ama dinimiz, içinde alkol olduğu halde meyve yemeyi,
haram kılmamıştır.

4- İlaçları ve kokuları ıslah için, içlerine konulan necis mayiler [alkol gibi sıvılar] affedilmiştir. ( Ey Oğul İlmihali )

5-Şafii’de, necis sıvıyı [mesela alkolü],
ilaç ve ıtriyat ıslahı için kullanmak affedilmiştir. (Mezahib-i erbea, El-mafüvat)

6- Necis olan sıvı, mesela ispirto, ilaç, koku gibi şeylere karıştırılınca,
karışım temiz olur. Bunun için, tentürdiyot ve kolonya, hanefide temizdir.
[Kolonya, tentürdiyot içilmez ama, elbiseye dökülünce temizlemeden onunla namaz kılmak caizdir. Temizlemek elbette evladır.]

7- Necis yağlar sabun yapılınca, şarap sirkeye dönünce temiz olur. Bütün kimyasal değişmeler böyledir. (Redd-ül muhtar, Tahtavi, Menahic-ül-ibad)

*******
SONUÇ:

İçine esans konan meşrubatların,
kolaların hemen hepsinde az da olsa, alkol mevcuttur.
Gazoz gibi bu tür meşrubatlarda esansı eritmek için
kullanılan bu alkol affedilmiştir;
böyle meşrubatları içmek caizdir.

07.08.2007 - alaattin

dikkat! gazozlarda alkol var

kardesim allah razi olsun aciklamaniz icin.

06.08.2007 - talib

dikkat! gazozlarda alkol var

Mevzuya devam edecek olursak...

Fıkıh alanındaki muteber kaynaklarında şu bilgilerle karşılaşmaktayız: [b]Necis olan veya yenmesi-içilmesi haram kılınan bir nesnenin; azı da, çoğu da yenmez, içilmez.[/b]

Ama bu nesne, temiz olan bir başka nesneye karışır ya da karıştırılırsa, yanma ve benzeri yollarla değişime uğrarsa, hüküm de değişir… O nesne haram ve necis yani dinen pis olmaktan çıkar.

Burada bizim meselemiz de karışımla-karışmayla alakalı olduğuna göre, temiz suya karışma durumunda alkolün, o suyu-sütü (gazozu, kolayı, kefiri her neyse) harama çevirmesinin şartına bakalım: Fukahaya göre; az olan haram, belli miktarda çok olan helale katıldığında, karışım haram olmaz.

Hasılı, dinimizce pis olan bir nesne az suya veya az bir sıvı maddeye karıştığı zaman o su ve sıvı pis olur. Bu su ve sıvı içilmediği gibi onunla dinî manada temizlik de yapılmaz.

Çok suya pislik karıştığı zaman ise suyun[b] rengi, tadı[/b] ve [b]koku[/b]sundan biri, katışan pislik belli olacak şekilde değişmedikçe su pis olmaz. Bunların da müçtehitlere göre ölçüleri verilmiştir, fıkıh kitaplarında kayıtlıdır. Özellikle [b]İbn Âbidîn[/b]’den istifade edebilirsiniz bu noktada… Malum, tercemesi de var.


Adı geçen maddelerle ilgili dinimizdeki hüküm; önceki mesajımızda da belirttiğimiz gibi budur. O cevabımızda:[b] “… gazozlarada, kolalarda da aromaların eritilmesinde kullanıldığı için, cüz’i miktarlarda alkol olduğu söylenmişti. Bunun yanında, zamanla bazı sebze-meyve ve sair maddelerde de belli miktarlarda alkolün oluştuğu da ifade edilmiş idi. Yani yediğimiz bazı sebze ve meyvelerde de aynı durumda alkolleşme olabiliyor, zamanla oluşabiliyor. Aynı durum kefirde de söz konusu. Dolayısıyla fukahanın beyanları karşısında buna ve diğerlerine haram diyemeyiz. Bittabii ihtiyaten içmeyenlere de bir diyeceğimiz olamaz.[/b] [i]Daha geniş bilgi için bkz. Reddü’l-Muhtâr ale’d-Dürri’l-Muhtâr (İbn Âbidîn), İstanbul, 1984, Kahraman Yay., 1, 185-188-210-316-324-334; el-Kâsânı, Bedâyiu's-Sanâyi', Beyrut, 1997 baskısı, C. I, s. 402-405.”[/i]


Meseleyi toparlamak gerekirse şunları söyleyebiliriz:

Bir sıvının içine alkol karışınca hemen o sıvı “[b]haram[/b]” hükmünü almaz. Haramlığına hükmetmek için, yukarıda açıklamaya çalıştığımız şartların tahakkuk etmesi lazımdır. Adı geçen içeceklerin içindeki [b]su[/b], müçtehitlerin ekseriyetine göre “[b]çok[/b]”tur. Binaenaleyh [b]bu içecekleri elimize alıp kokladığımızda alkol kokmuyorsa, tattığımızda alkol tadı vermiyorsa, baktığımızda alkol rengini almamış ise, o içecek şer’an temizdir, dinen helaldir. “Çoğu sarhoş eden içeceğin azı da haramdır”[/b] kaidesine nazaran baktığımızda da, [b]piyasadaki bu içeceklerin içilebilecek çok miktarı sarhoş etmediğine göre, o bakımdan da şer'an bir mahzuru olmaz.[/b]

Vesselâm...

[i](Halis ECE)[/i]

06.08.2007 - ankebut-57

tevile lüzum yok

gönderdiğim yazı yeterince açıktır. tevile lüzum yok..
ayrıca şüpheli şeylerden kaçınmak takvanın gereğidir.
gazozlarda da alkol olup olmadığı şüphesi hala mevzubahistir.
(!)((onca yapılan araştırmalarda (tübitak ve el-ezher üniversiteleri ) gazozlarda alkol olduğu kanıtlanmıştır yani artık şüphe de diyemeyiz aksine bir gerçektir))

vicdanınız eğer bozulmadıysa her zman doğru cevabı verecektir. vicdanınıza danışın dostlarım..
Allaha emanet olun..

06.08.2007 - blacklight

dikkat! gazozlarda alkol var

[b]Gazoz, kola, boza [/b]ve [b]kefir[/b]de, çoğunun içilmesi durumunda sarhoş etme özelliği-tesiri yoktur. Bunlarda temiz olan kısım yani [b]su çok, içinde oluşan veya aromasını-hoş kokusunu eritmek için kullanılan etil alkol azdır.[/b] Adı geçen[b] bu içeceklerin içinde, alkolün rengi-tadı ve kokusu yoktur.[/b] Binaenaleyh bunlar, [b]şer’an içilmesi haram olmayan nesnelerdir.[/b]


Malumunuz; [b]gazoz[/b]larada,[b] kola[/b]larda da aromaların eritilmesinde etil alkol kullanıldığı için, bunlarda cüz’i miktarlarda alkol vardır. Bunun yanında, zamanla bazı sebze-meyve ve sair maddelerde de belli miktarlarda alkolün oluştuğu da bilinen birşeydir.. Yani yediğimiz bazı sebze ve meyvelerde de benzer durumda alkolleşme olabiliyor, zamanla oluşabiliyor. Bittabii ihtiyaten içmeyenlere de bir diyeceğimiz olamaz.

[i]Daha geniş bilgi için bkz.: Reddü’l-Muhtâr ale’d-Dürri’l-Muhtâr (İbn Âbidîn), İstanbul, 1984, Kahraman Yay., 1, 185-188-210-316-324-334; el-Kâsânı, Bedâyiu's-Sanâyi', Beyrut, 1997 baskısı, C. I, s. 402-405.[/i]

06.08.2007 - ankebut-57

dikkat! gazozlarda alkol var

Krdeşim bir bardak şarap da insanı sarhoş etmez.. E o zaman ondan zarar gelmez. :) Bence şüpheli olan herşeyden uzak durmalı...

06.08.2007 - gencc

küçük insana cevap

selamunaleykum bana kedi diye hitap eden "insana" cevap:
bunlar benim görüşlerim değildir verilen referanslara baktığınızda kudsi kaynaklara dayandığını görebilirsiniz.
ister için ister içmeyin.. haramlar zararlı olduğu için değil Allah istediği için konulmuştur...
Allaha emanet olun...

06.08.2007 - blacklight

dikkat! gazozlarda alkol var

GÜZEL KARDEŞLERİM BİLİYORUM YAŞIM UFAK FAKAT ŞUNUN İYİ BİLİNMESİNİ İSTERİMKİ ALLAH İNSANA ZARARLI OLAN ŞEYLERİ HARAM KILMIŞTIR SİZ HİÇ GAZOZ İÇİNCE SARHOŞ OLAN BİRİNİ GÖRDÜNÜZMÜ BİZ ZATEN BU KEDİYELE HEP TARTIŞIRIZDA NEYSE KATILMIYORUM NE ALKOLÜ YAW....

04.08.2007 - djsahmed

dikkat! gazozlarda alkol var

bu icecekleri mesrubat niyetiyle icildiginden iclerine konan alkol bu iceceklerdeki esansi eritmek maksadiyla oldugundan bir mahzuru olmadigini biliyoruz.... ancak kalbi mutmain olmiyanlarin icmemesinide anlayisla karsiliyoruz....

03.08.2007 - alaattin

Konular