Romanya ve Bulgaristan'dan valizlerle et getiriliyor

Kırmızı et sektörü, kaçakçılıktan en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor.



Son dönemlerde normal yolların dışında valizlerle de kaçak et taşınmaya başlandı. Sektörün ileri gelen firmalarından Canet Yönetim Kurulu Başkanı Servet Can, Romanya ve Bulgaristan'dan çantalarla kaçak et getirildiğini ileri sürdü.

Kaçak etin önüne, maliyetlerin düşürülerek geçilebileceğini belirten Can, "Türkiye'de etin kilosu 9-10 YTL'ye mal ediyor. Komşu ülkelerde etin maliyeti bizdekinin yarısı. Özellikle kışın Romanya ve Bulgaristan'dan çantalarla et getirildiğini duyuyoruz. Ucuz olduğu için insanlar ister istemez bu yola başvuruyor. Bu hijyen açısından çok tehlikeli" diye konuştu.

Kırmızı et sektörünün önde gelen firmalarından Canet, 25. et marketini Antalya'da açtı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Faik Yavuz ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de katıldığı yeni açılan mağazayla birlikte, şirketin toplam yatırımı 10 bin metrekareyi buldu. 2 milyon dolara mal olan markette, her çeşit et ürünü müşteriye sunuluyor. Canet'in İstanbul'da 23, Marmaris ve Antalya'da da birer et marketi bulunuyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can, sektöre gönül veren bir şirket olduklarını, hem üretim hem de pazarlamaya yönelik yatırımlarının devam edeceğini söyledi. Bu yıl içinde Bağcılar'da yeni bir mağaza açacaklarını kaydeden Can, "Mağazalarımızı çoğaltma düşüncesi içerisindeyiz. Ekonomideki istikrarın bize de yansımasını bekliyoruz" dedi.

İç piyasada kırmızı etin pahalı olmasından dolayı ithalat ve ihracatın yapılmadığını belirten Can, şöyle konuştu: "Ülke olarak dünyanın en pahalı etini yiyoruz. Maliyetlerimiz yüksek olduğu için ihracat yapamıyoruz. Yakın komşularda da et bizden daha ucuz olduğu için ihracat cazip değil."

Sektördeki dağınıklıktan yakınan Can, beyaz ette sağlanan standardın kırmızı ette de yakalanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de kişi başı yıllık et miktarının 11-12 kg olduğu bilgisini veren şirket başkanı, "Bu miktar Avrupa'da 25-30 kg. Bizdeki et tüketiminin azlığı fiyatlara bağlı. Kurban bayramından sonra ufak bir tüketim azlığı oldu, biraz üretim fazlalığı da vardı. Biraz fiyatlar düştü. Şimdi hemen hemen eski fiyatına atına geldi. Kırmızı etin fiyatı son haftalarda yüzde 10 arttı." ifadelerini kullandı.

Yılda ürettikleri 12 bin ton etin yarısını toptan yarısını da perakende olarak sattıklarını dile getiren Servet Can, 2006 yılında 96 milyon YTL ciro elde ettiklerini 2007 yılında 100 milyonu aşmayı hedeflediklerini açıkladı. Can, ayrıca önümüzdeki yıllarda büyük çiftlik yatırımları da yapmayı düşündüklerini aktardı.

Büyük holdinglerin kırmızı et sektörüne yatırım yapmalarını isteyen Servet Can, kırmızı etin dışında Erzincan ve Erzurum'da 1 milyon kapasiteli beyaz üretim tesislerinin de olduğunu kaydetti. Can, şirketin bin 500 kişiye de istihdam sağladığını söyledi.

Et marketlerini açtıkları yerlerde tüketicinin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını anlatan Can, "Et marketleri açtığımız yerlerdeki tüketiciler, büyük mağazalardan alışverişini yaptıktan sonra gelip etini bizden alıyor. Et marketlerinin hijyenik olması durumunda tüketici tercih ediyor. Biz bunu daha önce gördüğümüz için marketlere yatırım yaptık." şeklide konuştu.

Antalya/Cihan

Konular