İÇECEĞİMİZ SU

[color=blue][b]İÇECEĞİMİZ SU

Yağ, protein ve karbonhidratların aksine, suda enerji ya da kalori yoktur. Ancak su, yaşam için vazgeçilmezdir. Vücuttaki kimyasal reaksiyonlarda su çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle suyu, vücudun en önemli besin maddesi olarak da düşünebilirsiniz. Diğer yiyecekler olmadan uzun bir süre yaşayabilmemize karşın, susuz birkaç günden fazla yaşayamayız.

Vücudumuzun yüzde 50-60’ı sudan oluşur. Su; kan akımı vasıtasıyla, vücudun her yerine oksijen ve besin taşır. Terleme yoluyla vücut ısısını düzenler, idrarla gereksiz maddelerin vücuttan atılmasına yardım eder, eklemlerinizin nemli kalmasını sağlarken, bütün hücrelerinize şekil verir.

Normal bir erişkinin günde 1.5-2 litre suya ihtiyacı vardır. Susamak, vücudun suya ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Ancak susamasanız bile günde 6-8 bardak su içmeniz önerilir. Sporcuların, sıcak yerlerde ya da yüksek rakımda yaşayanların suya daha fazla ihtiyacı vardır.

İçeceklerimizin çoğunun ana maddesi sudur. Ancak alkol ve kafeinli içecekleri bunun dışında tutmak gerekir. Çünkü bu içecekler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle, vücudun su ihtiyacını karşılamaktan çok, vücuttan su atılmasına neden olurlar. En iyisi vücudun su ihtiyacını diğer içeceklerle değil, temiz suyla karşılamaktır.

Temiz su içmek süratle artan çevre kirliliği koşullarında son derece önemli hâle gelmiştir. Tükettiğiniz suyun, kaynağından size ulaştığı süreye kadar temiz olup olmadığını, hijyenik koşullarda bulunup bulunmadığını kontrol edin. Kullandığınız suyun doğal kaynak suyu mu, özel yöntemlerle temizlenip yumuşatılmış şehir suyu mu olduğunu araştırın. Yetkililer tarafından kontrollerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı konusunda da uyanık bulunun.

Evlere monte ettireceğiniz “reverse osmosis” su arıtma sistemiyle şehir suyunu arıtarak elde edeceğiniz suyu güvenle içebilirsiniz.



(Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Yaşasın Hayat / Sayfa:47) [/b][/color]

Konular