MUTFAKTAKİ ECZANE

MUTFAKTAKİ ECZANE

Adaçayı: Sindirim sistemi bozukluklarına, mide-bağırsak zayıflığına iyi gelir. Göğsü yumuşatır. İdrar söktüren adaçayı, haşlanarak kullanıldığı takdirde hazmı kolaylaştırır.

Ahududu: Taze ve olgunken çok şifalıdır. Vücuttaki toksinleri dışarı atıp, kanı temizler. Ayrıca çiçeği kaynatıldığı takdirde hem göz, hem de bademcik iltihaplarını tedavi eder.

Bakla: İlâç olarak kullanılan baklanın çiçeği de çay gibi haşlanıp içilebilir. İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra, vücuttaki zehirleri atan bakla çiçeği, böbreklerinde taş olanlar için de çok faydalı bir ilâçtır.

Bal: Pek çok hastalığa şifa olan bal, kuvvet ve canlılık verir. Nekahet döneminde hastanın çabucak ayağa kalkmasına yardım eder. Kansızlığa ve zayıflığa iyi gelir. Çocuklarda bağırsakları yumuşatan bal, kabızlığı giderir.

Dereotu: Yemek ve salatalarımızda iştah açıp, kuvvet ve çeviklik kazandırır. Bağırsak gazlarını giderip hazmı kolaylaştırır.

Domates: Vitamin deposudur. A vitamini bakımından çok zengindir.
Ancak, böbreklerinde taş ve kum olanların fazla yememeleri gerekir

Ebegümeci: Çiçekleri yahut kökü kaynatıldığında şifalı bir ilâç hâline gelir. Göğsü yumuşatıp öksürüğü keser. Nezle ve bronşiti giderir.

Kabak: Kabak çekirdekleri, çocuklara 40 gr, büyüklere 100 gr yedirildiğinde tenya ve bağırsak kurtlarının dışarı atılmasını sağlar.

Labada: Mide ve bağırsak bozukluklarına iyi gelir, iştah açar, ishali keser.

Nane: İştah açıp ferahlık verir. Sindirim sistemini düzene sokar. Mide bulantısı ve ishâl için limonla kaynatılıp içilir.

TÜRKİYE TAKVİMİ
__________________

Konular