Şok! MS'in popüler uygulamasına satış yasağı

ABD mahkemelerinden Microsoft'u şok eden bir karar çıktı. ABD, Teksas'ta görülen davanın sonucunda artık Microsoft'un popüler programı Word'ü ülke sınırları içerisine sokması ve satışı yasaklandı. Bilişim devi bunun yanı sıra toplam 290 milyon dolarlık (yaklaşık 433 milyon TL) bir de para cezasına çarptırıldı. Microsoft bu paranın büyük kısmını davayı açan i4i adlı şirkete tazminat olarak ödeyecek.

Kanadalı i4i adlı firmanın şikayeti ise 1998 yılında elde etmiş olduğu XML dosyalarını okuma yöntemleri ile ilgili bir patentin, Microsoft tarafından "bilerek ve isteyerek" ihlal edilmesiydi. i4i, Microsoft'un XML, DOCX ve DOCM dosya uzantılarını okumak için kendilerine ait patenti ihlal ettiğini iddia ediyordu.

Davaya bakan yargıç Leonard Davis, kararı uygulaması ve Word yazılımının satışını durdurması için 60 gün süre verdi. Microsoft bu uygulamayı geciktirdiği her gün için ayrıca 21.102 dolar (yaklaşık 31.500 TL) ceza ödeyecek. Microsoft adına kararı yorumlayan Kevin Kutz ise; "Deliller aksini göstermesine rağmen mahkemenin patent ihlali kararı vermiş olması bizim için son derece büyük hayal kırıklığı oldu" diye konuştu.

[url=http://www.talebeyurdu.net/node/728]TalebeYurdu.NET[/url]

Konular