Sınavlara balık yiyerek hazırlanın!

Sağlıklı ve dengeli beslenmede tüketilmesi önerilen balığın belleği güçlendirdiği, bu nedenle sınavlara hazırlananların bol bol balık yemesinin başarıyı kolaylaştıracağı bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç.Dr. Funda Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüz binlerce öğrencinin katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı, Seviye Belirleme Sınavı ile Kamu Personeli Seçme Sınavı gibi genel sınavlara hazırlananların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

Samsun'da üniversite sınavlarına hazırlanan dershane ve lise öğrencilerinin sınavlara stressiz ve rahat girmeleri için beslenmenin önemi hakkında eğitim seminerleri düzenlendiklerini anlatan Elmacıoğlu, bu seminerlerde beslenmenin başarıyla olan ilgisinin anlatıldığını vurguladı.

''Beslenme konusunda birkaç basit kural sınav sırasında yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır'' diyen Elmacıoğlu, şunları kaydetti:

''Özellikle sınav öncesi dönemde mutlaka balık yenilmeli, ya da balık yağı takviyesi yapılmalıdır. Balık belleği güçlendirir, öğrenmeyi ve konsantrasyonu kolaylaştırır. Eğer balık yenilemiyorsa mutlaka her gün 500 miligram balık yağı kapsüllerinden alınmalıdır.''

Elmecıoğlu, adayların sınav sabahı evlerinde mutlaka kahvaltı yapmaları gerektiğine de işaret etti.

Kahvaltısında üzüm pekmezi, peynir, yarım yağlı süt ve yumurtadan oluşan protein ağırlıklı gıdalar alınmasını öneren Elmacıoğlu, tuzlu ya da tatlı ağırlıklı proteinsiz reçelli ekmek veya ballı ekmek yemenin yanlış olduğunu kaydetti.

Elmacıoğlu, şu bilgileri verdi:

''Sınav öncesi ve sabahı tuzlu ve tatlı yiyecekler tüketilmesi özellikle sıcak havalarda sıvı kaybı meydana gelecektir. Sıvı kaybı hafızada karmaşa ve kararsızlık yaratır. Bunun için gerektiği oranda sıvı alınmalıdır. Şekerin ve çikolatanın başarıyı arttırıcı etkisi yoktur. Ayrıca sınava hazırlık dönemlerinde fazlaca gazlı içecek, çikolata ve şeker tüketimi bağırsak hareketlerini bozar ve huzursuzluğa neden olur.''

Doç. Dr. Elmacıoğlu, ''dengeli ve programlı beslenmenin sadece sınav heyecanı içindeki kişilere değil hayatın normal akışı içindeki insanlarda da olumlu yansımaları olacağını sözlerine ekledi.

AA

Konular