Limonla zayıflama

Söz konusu zayıflama olduğunda, senelerdir süre gelen pek çok mucize niteliğinde yöntemden bahsedilir ve insanlara “umut” verdikten sonra her şeyin yaptırılması mümkün olduğu için bu tür kulaktan dolma bilgiler de pek çok insan tarafından denenir. Tıpkı limonla zayıflama ile ilgili söylenenler gibi… Bilimsel herhangi bir yanı olmayan limonla zayıflamaya dair halk arasından onlarca farklı reçeteden ve uygulamadan bahsedilir. Bu “şehir efsanesi” tadındaki yalan yanlış bilgilerin en yaygın kullanılanı ise limon suyu içerek yağların kolay bir şekilde yakılacağıdır. Bazı internet sitelerinde “limonun zayıflatma etkisi olduğu bulundu” gibisinden yazılar bulunsa da, bu bilgiyi kimlerin neye dayanarak bulduğundan her nedense bahsedilmez. Asit oranı yüksek olduğu için bilinçsiz bir şekilde limon kabuğu yemek ya da limon suyu içmek mide problemlerine davetiye çıkartılması manasına gelebileceği gibi, gastrit ya da ilerleyen aşamalarda ülser gibi çok ciddi hastalıklara dahi sebep olabilir.

Hekime danışmak yerine olur olmadık internet sitelerinde yazan birkaç satır yazıya ya da arkadaşlarının söylediklerine inananların yakın gelecekte limonla zayıflamaya çalışmak nedeniyle sağlık sorunlarıyla karşılaşması mümkün olabilir. Limon suyunun kilo vermeye “bilinen” önemli bir yararı olmasa da, bazı insanların özellikle ılık suyla karıştırdığı limon suyu ile kilo vermesi de söz konusu olabilir. Bazı insanlar bu tür yöntemleri denediğini ve sonuç olarak da kilo verdiğini söylemekte, muhtemelen de fark edilir derecede kilo vermektedir. Ancak altını çizerek söylemekte yarar var ki, birkaç kişinin limon suyu içerek kilo vermiş olması limonun zayıflattığı gibi bir anlama gelmemektedir. Her insanın metabolizması, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı birbirinden farklı olduğundan genel olarak limon kabuğunun yenmesi ya da suyunun içilmesi ile herkesin kilo vereceğine dair kesin ve bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır.

Genel olarak internet sitelerinde ılık suyla karıştırılarak içilmesi, neye dayanarak bilinmez ama “tavsiye” edilmektedir. Aslında bu şekilde kilo veren insanların sabahları aç karnına içine limon suyu karıştırmadan sadece ılık su içerek de kilo verebilmesi “bazen” mümkün olabilir. Ilık su vücuttan daha hızlı atıldığı için bu konuda belki yardım sağlayabilir ancak içine eklenen limonun özellikle de aç karnına yemek borusu ve mideye zarar vermekten başka bir etkisi de olmayabilir. Kesinlikle ama kesinlikle kilo vermek için önce muhakkak uzman bir hekime danışmak ve sonrasında “hekimin tavsiyesine göre” zayıflamaya çalışmak gerekir.

Konular