Bilgisayarın Gücünü Koruyun (DONANIM)...

Bilgisayarın Gücünü Koruyun

--------------------------------------------------------------------------------

1- Işık ve kontrast ayarı

Bir çok bilgisayar kullanıcısı aslında ışık ve kontrast ile sorun yaşamaz. Belki de yaşadığının farkına varmaz. Yüksek seviyedeki ışık, hem daha fazla elektrik tüketir hem de sağlığa zararlı- dır. Işık ve kontrast ayarını en iyi seviyeye getirmelisiniz.

2- Monitörlerinizi uygun zamanda kapatın

Monitörlerin çoğu CRT (Cathode Ray Tube – Katot Işınlı Tüp) türü monitörlerdir ve bu tür monitörler çok daha fazla güç harcarlar. Eğer bilgisayarınızı uzun süre kullanmayacaksanız, monitörünüzün boşuna açık kalmasına gerek yoktur. Windows işletim sistemi, bu önlemi dilerseniz sizin için alabilir. Şu adımları denemelisiniz; Denetim Masası/Güç Seçenekleri penceresini açıp Güç Düzenleri menüsünde bulunan Ev/Ofis Masası seçeneğini işaretleyip Monitörü Kapat başlığının hemen yanına size uygun olan bir süre, örneğin 10 dk seçip Uygula butonuna basın.

3- Sabit disklerinizi kapatın

Siz işletim sistemini kullanırken ya da bir uygulamayı çalıştırdığınızda sabit diskinizdeki veriler her zaman için okunurlar. Ve bu okuma işleminin gerçekleşmesi için sabit diskin çalışması gerekir. Diskler döndüğü sürece de güç tüketimi devam eder. Ancak uzun süreli olarak bilgisayarınızın başından ayrıldığınız zaman sabit disklerin çalışmasına gerek yoktur. Bu işlemi de otomatik hale getirebilirsiniz. Denetim Masası/Güç Seçenekleri penceresini açıp Güç Düzenleri menüsünde bulunan Sabit Diskleri Kapat başlığının hemen yanına size uygun olan bir süre, örneğin 20 dk seçip Uygula butonuna basın.

4- Çevrebirimleri kapatın

Tarayıcılar, hoparlörler, yazıcılar gibi çevre birimleri, açık olduğu sürece elektrik kaynağını ciddi anlamda kullanırlar. Bir çok kullanıcı ise bu araçların açık kaldığının farkına bile varmaz. Bilgisayar kapandığında her şeyin de kapandığını zanneder. Oysa durum öyle değildir. Bu konuda biraz cimri davranmanız size çok şey kazandırabilir.

5- Bilgisayarınızı askıya alın

Bilgisayarınızı geçici olarak kapatabileceğinizi biliyor musunuz? Yani siz, uygulamalar üzerinde çalışırken bilgisayarınızı kapatıyorsunuz ve sonra tekrar açtığınızda bilgisayarınız tüm uygulamalar çalışırkenki hali ile yeniden karşınızda. Bunu Askıya Al seçeneği hallediyor. Bu seçeneği aktif hale getirmek için şu adımları izleyin; Denetim Masası/Güç Seçenekleri penceresini açın ve Gelişmiş sekmesinde bulunan Bilgisayarımın güç düğmesine bastığımda başlığının altındaki seçenekler arasından Askıya Al seçeneğini işaretleyin ve Uygula butonuna tıklayın. Artık kasanı n önünde bulunan güç düğmesine bastığınızda bilgisayarınız uyku moduna geçecektir. Tekrar bastığınızda ise aynı şekilde uyanacaktır.

6- Gerektiğinde beklemeye alın

Bilgisayarınızı beklemeye aldığınızda işletim sisteminiz tüm donanımları düşük güç konumuna getirir. Bu uygulamayı daha çok, bilgisayarınızın başından kısa süreli ayrılmalarınızda kullanabilirsiniz. Burada hatırlatmamız gereken bir nokta ise, bilgisayarınız bu esnada bir elektrik kesintisine maruz kaldığında kaydedilmemiş verileriniz kaybolabilir. O nedenle beklemeye almadan önce verilerinizi kaydetmekte fayda var. Bu özelliği kullanmak için Başlat/Bilgisayarı Kapat seçeneğini tıklayın. Karşınıza gelen pencereden de Beklemede ikonuna tıklayın.

7- UPS kullanın

Özellikle ülkemizdeki elektrik kesilmelerinin sıklığı göz önüne alındığında bir UPS kullanmak kesinlikle iyi bir fikirdir. UPS sahibi iseniz o zaman Denetim Masası/Güç Seçenekleri penceresindeki Kesintisiz Güç Kaynağı sekmesinde ilgili ayarları kullanabilirsiniz. Bu ayarları kullanmadan önce güç kaynağınızın doğru olarak yapılandırıldığından emin olmalısınız.

8- Dizüstü bataryaları

Dizüstü bilgisayarınızı tam olarak şarj etmelisiniz. Yarım şarj ettiğiniz durumları tekrar ettikçe bataryanızın ömrünü zayıflattığınızı hatırlatmak isteriz. Uzun süreli kullanımlarda mümkünse yanınızda yedek batarya bulundurmayı ihmal etmeyin. Dizüstü bilgisayarları da uyku moduna kolayca geçirebilirsiniz. Böylece bataryanızı daha uzun süre kullanabilme imkânına kavuşursunuz.

9- USB aygıtlar

Bilgisayarınızla beraber kullandığınız USB aygıtlar, türlerinde göre değişik miktarlarda güç harcarlar. USB kahve ısıtacağı bile olduğunu düşünürsek, ne demek istediğimiz daha net anlaşılır. O nedenle bu aygıtları kullanmadığınız zaman doğru adımlarla devre dışı bırakmalısınız.

10- Dizüstü güç şemaları

Dizüstü bilgisayarlar, bataryalarını en iyi şekilde kullanmak için beraberinde yazılımlarla gelirler. Bu yazılımlar, kullanıcıya açıklayıcı bilgiler eşliğinde bazı sonuçları gösterir. Kullanıcı da bu yazılımlar yardımıyla gerekli düzenlemeleri yaparak, sınırlı olan gücü, en iyi şekilde kullanmak için elinden geleni yapmış olur.

Windows’ta Güç Yönetimi

Windows XP’nin size güç seçenekleri ile ilgili değişik seçenekler sunduğunu biliyor muydunuz? Tüm bu seçenekler, “Denetim Masası” içerisinde bulunan “Güç Seçenekleri” bölümünde saklı.

Bu seçenekleri kullanarak bilgisayarınızda bulunan donanımların güç tüketimlerini (monitör, sabit disk, vb.) kullanılmadıkları zaman minimuma indirebilirsiniz. Söz konusu seçenekler ACPI (Advanced Configuration and Power Interface – Gelişmiş Güç Seçenekleri) destekleyen bilgisayarlarda çalışmaktadır. Günümüzde hemen hemen bütün bilgisayarlar bu desteği vermektedir.

[size=18px][color=red][b]EMEĞE SAYGI... :D 8-) [/b][/color][/size]

Konular