Stresi yenmek için ne yapalım?

[color=darkred]Modern hayatla birlikte birçok insanın şikâyet ettiği monoton yaşam stresinden, küçük alışkanlık değişiklikleriyle kurtulabilmek mümkün.Uzmanlar, hayata pozitif bakabilmek ve iş hayatında başarılı olabilmek için her gün farklı elbiseler giymek, daima kullanılan iş yolunu değiştirmek ve hedefler koymanın yaşamı anlamlı kıldığını belirtiyor.Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gökşen, depresyon ve stresten kurtulmak ve hayatı yaşanılır kılmak için yaşama bakış açısının revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Ruhu sürücüye, vücudu da arabaya benzeten Gökşen, psikiyatrik hastalıkların da arabanın motor arızaları olarak görülebileceğini ifade etti. Stres, vücutta serotonin ve noradrenalin gibi salgıların düzenli verilmesini engelliyor. Araçtaki bir eksiklik motorun düzgün çalışmasını engelliyorsa, beyindeki serotonin, noradrenalin gibi salgıların düzeninin bozulması da duygu, düşünce ve davranışlarda problemlere yol açıyor. Kişi bardağın sürekli boş tarafını görmek istiyor. Hayatın her alanına yayılmış bir halsizlik, isteksizlik, karamsarlık ve kendine güvensizlik gelişiyor.

[b]Hayatınızın bir hedefi olsun[/b]

Öncelikle kişinin kendisine bir yaşam hedefi koyması gerektiğini belirten İsmail Gökşen, 'Ne için yaşıyorum?' sorusuna cevap verilerek yaşama anlam kazandırılabileceğini kaydetti. Ardından hayatı monotonluktan uzaklaştırmak gerektiğini vurgulayan Gökşen, "Günlük alışkanlıklarda küçük değişiklikler yapılarak tekdüzelik nedeniyle oluşan stresten uzaklaşılabilir. Mesela çalışan insan mümkünse her gün farklı elbiseler giymeli, her gün işe gidip gelirken gittiği güzergâhı değiştirmeli, bazen diğer sokaktan geçmelidir. Önceki gün yaptıklarını tekrardan kaçınmalıdır. Evde kalmak zorunda olan insanlar da imkânları dahilinde gezerek sıkıntılarını hafifletebilirler." şeklinde konuştu.



[b]Stresi yenmek için ne yapalım?[/b]

Sabah yürüyüşü, spor, nefes egzersizleri yapılabilir.

Zaman yönetimi yapılmalı.

Gülümseten faaliyetler yapılabilir.

Dua ve ibadet de stresten korunmanın ve kurtulmanın bir yoludur.[/color]



Eşref Akgün/Zaman

Konular