Kansızlık, özellikle hanımlarda ruhî rahatsızlıklara yol..

Tek yönlü beslenme, hamurlu gıdalara ağırlık verme kansızlığa yol açıyor. Kansızlık ise özellikle bayanlarda depresyonu tetikleyen unsurlardan biri. Kendinizi sürekli yorgun ve uykusuz hissediyorsanız dikkatli olun.

Kadınlar ve çocuklar arasında yetişkin erkeklere göre daha sık rastlanan kansızlık, tedavi edilmediğinde ruhsal hastalıklar dâhil olmak üzere pek çok probleme sebep olabiliyor.

Uzmanlar, dengeli bir beslenme ile kansızlık sorununun önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor. Dahiliye uzmanı Dr. Ergün Öztaş, yemek seçme ve tek yönlü beslenme ve hamur işine ağırlık vermenin kansızlığa yol açabildiğini belirtti. Aneminin depresyona yol açan organik rahatsızlıklardan olduğunu dile getiren Dr. Öztaş, bununla birlikte anemiden dolayı depresyonun ortaya çıkması durumunda anemi ile birlikte depresyonun da ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. Dengesiz beslenmenin sadece anemiye değil B vitamini, kalsiyum, magnezyum eksikliği gibi farklı vitamin ve mineral eksikliklerine de yol açtığını anlatan Dr. Öztaş, bütün bu eksikliklerin benzer psikolojik etkileri olduğunu ifade etti.

Dengeli beslenmenin sadece bedensel açıdan değil ruh sağlığını koruma açısından da önemine dikkat çeken Dr. Öztaş, sözlerine şöyle devam etti: "Kronik enfeksiyon hastalıkları, aşırı kan kaybına yol açan ciddi yaralanmalar, fazla kanamalı olan ameliyatlar, hanımlarda sık veya çok sayıda doğum,tedavi edilmeyen sık burun kanamaları, tiroit bozuklukları da anemiye yol açabiliyor. Kalıtımsal bazı hastalıklar mesela 'Akdeniz anemisi' de özel tedavi gerektiriyor."

Anemi belirtilerinin, kişinin hareketini kısıtlaması ve verimliliğini düşürmesi bakımından depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklardaki semptomlara son derecede benzer olduğunu aktaran Dr. Öztaş, "Anemi, organik rahatsızlıklara yol açtığı gibi psikolojik sonuçları da olan bir hastalıktır." dedi.

Kansızlığın problemlere yol açtığı bilinmeyince tedavisinin de ihmal edildiğine işaret eden Öztaş, anemiden şüphelenildiğinde dahiliye uzmanı bir hekime gidilip muayene ve önerilen tetkiklerin yapılması gerektiğini kaydetti. Öztaş, anemiden dolayı ortaya çıkan bazı psikolojik problemleri ve hayatı olumsuz yönde etkileyen önemli bazı haller ve belirtileri şöyle sıraladı: "Kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz. Çarpıntı ve sol kola vuran ağrı yapar. Uykuya düşkünlüğünüz artar. Öğrencilerin ders başarısı düşer. İş verimliliğiniz düşer. Sosyal ilişkileriniz bozulur."

Adem Elitok

3 yorum

Kansızlık, özellikle hanımlarda ruhî rahatsızlıklara yol..

[quote="talib"]tesekkürler ama Ramazanda arasira hamurda yenmeyince olmuyor ki hamurlu yemeyin tadi baska oluyor.[/quote]

kesnlikle katılıyorum 8-) :D

27.06.2008 - hadra

Kansızlık, özellikle hanımlarda ruhî rahatsızlıklara yol..

tesekkürler ama Ramazanda arasira hamurda yenmeyince olmuyor ki hamurlu yemeyin tadi baska oluyor.

27.06.2008 - talib

Konular