Anne ve babalar çocuklarını ibadet eder gibi yetiştirmeli

Anne ve babalar çocuklarını ibadet eder gibi yetiştirmeli

Çeşitli sorunlar yaşayan ebeveynler, her şeyi bir kenara bırakıp örnek anne-baba olmaya çalışmalı ve çocuklarını iyi yetiştirmeyi gaye edinmeli.

Hamilelik ve doğum sürecinin verdiği sıkıntılar düşünüldüğünde, bir kadının sadece doğum yapmakla bile insanların ve Allah’ın nazarında çok önemli bir makama eriştiği kabul edilir. Bu anne, bir de çocuğunu insanlara faydalı, imanlı bir fert olarak yetiştirirse cennet ayaklarının altına serilir.

Çocuklarına ayırdığı zamanı ve eğitimleri için gösterdiği çabayı ibadet niyetiyle değerlendiren anne-babalar, onun yaptığı güzel işlerden de pay alarak kıyamete kadar kapanmayacak bir ‘sevap fabrikası’na sahip olur.

Bir kişinin ailesi için harcadığı her kuruş sadaka yerine geçmektedir. Hayırlı evlat yetiştirme vazifesi de ibadet eder gibi yerine getirilmelidir.

Bazı kadınların ev işlerine ve çocuklarına ayırdığı zamanı boşa geçmiş sayması oldukça yanlıştır. Büyük alimleri yetiştiren anneleri düşünerek “Annelerin yapması gereken önce çocuklarını bir iyi fert olarak eğitmektir. Yetiştirdiğin insan, belki bu dünyayı değiştirecek, topluma yön verecek bir kişi olabilir.” diyebiliriz.

Namaz kılan bir insanın, arada yaptığı bütün işlerin niyetine göre ibadet yerine geçmektedir. Buna göre, ev işlerini yapan, çocuklarına bakan bir kadın hem tefekkür hem ibadet sevabı alır, hem de işleri ona kolay gelir.

Örnek çocukların örnek anne-baba ortamında yetiştiği gerçeğini göz önüne alırsak, çocuk ve eğitimi sadece anneye ait değildir. Ebeveyninin aynası olan çocuk, gördüğünü aynen yansıtıyor. Ailelerin olumsuz davranışlarından dolayı çocuklarına kızmaya hakkı yoktur. Örnek çocuğu örnek anne-babalar yetiştirir. Çünkü çocuk onları model alır. Davranışlarıyla örnek olmak, söylemekten daha tesirlidir

Her anne Hazret-i Hacer gibi olmalı

Yaptığı hizmetleri ve işini bahane ederek çocuklarının tüm sorumluluğunu kadının üzerine yıkan erkeklerin, yapılan tüm uyarı ve tartışmalara rağmen bu davranışlarını değiştirmediklerini bizzat yaşanarak tespit edilmiştir. Eve hakim olan sürekli gerginlik havası çocukların ruh sağlığını da bozmaktadır.



Her anneye çölde yalnız başına kalan ve oğlu İsmail’i yetiştirebilmek için büyük fedakârlıklar yapan Hazret-i Hacer’i örnek almaları tavsiye edilebilir. Kadınların enerjilerini eşleriyle kavgaya harcamak yerine çocuklarını yetiştirmeye sarf etmelerini gerekir.



“Anne olan bir kadın bütün gücüyle çocuklarını iyi yetiştirmeye çalışmalı. Böylece mükemmel çocuklar kazanır. Bu, kadınların eşleri tarafından ezilmeyi kabullenmesi anlamına gelmez. Kadın eziliyorsa ya ayrılacak, ya kavga edip ruh sağlığını bozacak ya da bunu bir imtihan olarak kabul edip çocuklarını mükemmel insanlar olarak yetiştirmeye çalışacak.

1 yorum

Anne ve babalar çocuklarını ibadet eder gibi yetiştirmeli

Rabbim Hepimize HayırlI Evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin İNŞALLAH...tşkrler :wink:

07.06.2008 - hadra

Konular