Ergenlik devresindeki gençler

[color=black][size=18px]Ergenlik devresindeki gençler


Buluğ çağındaki bir genç; ne kadar konuşkan, hareketli, asi, eleştirici, inatçı ve kabullenmeyen birisi olmalıdır?


Buluğ çağındaki gençler hakkında yazılan yazılar genelde; fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişikliklerle beraber, bunalım ve kendilerini boşlukta hissetmeleriyle ilgilidir. Bu dönem sadece gençler için sıkıntılı geçmekle kalmayıp, anne ve babanın da sıkılmasına, tedirgin olmasına ve çocuğu hakkında kaygılanmasına neden olmaktadır.

Sadece buluğ çağındaki gençleri incelemek yeterli değildir, aynı şekilde orta yaş devresindeki anne-baba hakkında da incelemeler yapılıp, makaleler yazılmalıdır, zira ebeveynlerin psikolojileri, çocuklarıyla olan davranışlarına büyük etki bırakmaktadır.

Hem gençlerin ve hem de anne–babanın, yaşlarının gerektirdiği psikolojik durumlarını bilmek bu devre için çok büyük önem arz etmektedir. Bazı anne ve babalar, çocuklarının birden bire değişmeleri, içlerine kapanıp, sakin görünümlerini kendileri haddinden fazla dert edinmekte, bunu büyük bir sorun olarak telakki etmektedirler. Hâlbuki kesinlikle böyle değildir, buluğ çağındaki bir gencin psikolojisinin değişmesi çok normaldir. Anne-baba bu tür değişimleri doğal karşılamalı ve fazla endişelenmemelidirler.

Bu makalemizde, ebeveyn için; gençlerinin hangi davranışlarının doğal ve hangilerinin doğal olmadığını açıklamaya çalışacağız. Böylelikle, ebeveynin ne zaman kaygılanmaları gerektiği ve ne zaman da kaygılarının yersiz olduğu belli olacaktır.



Normal Davranışlar Hangileridir?

Buluğ çağındaki bir genç; ne kadar konuşkan, hareketli, asi, eleştirici, inatçı ve kabullenmeyen birisi olmalıdır? Acaba bu dönemdekilerin hangi davranışları doğal ve normaldir?



Yaşıtlarının Davranış Ve Psikolojik Durumları

Evladınızın arkadaşlarını tanıyın, onların davranışlarını inceleyin, böylelikle sizinkinin ne kadar normal davrandığını anlaya bilirsiniz. Tabi ki bundan maksat çocuğunuzu sürekli takip etmeniz değildir.

Çocuğunuzla aynı yaşta olan, evlat sahibi anne ve babalarla görüş alışverişinde bulunun, onların çocuklarının nasıl davrandığını öğrenin ve kendi çocuğunuzla karşılaştırın. Böylece doğal ve doğal olmayan davranış şekillerini ayırt edebilirsiniz.

Onun hakkında endişelenmeden önce, diğer yaşıtlarının nasıl giyindiklerine, neler düşündüklerine ve ailelerine nasıl davrandıklarına dikkat edin. Elbette bazı gençler sorumsuz ve normal olmayan davranışlara sahiptirler, siz bunları göz önünde bulundurmayın, normal bir ruh haletine sahip gençlerle karşılaştırın.

Öğretmenler, eğitim danışmanları, spor hocaları, genelde hep değişik gençlerle uğraştıkları için, onları çok daha yakından tanımaktadırlar. Bu yüzden buluğ çağındakilerin davranışları hakkında bilgileri çok daha fazladır. Sizde bunlarla irtibat halinde olarak, bir gencin normal yahut olağan dışı davranışlarının neler olduğunu öğrene bilirsiniz.



Kötü Davranışların Tekrarlanması

Bütün gençler bazen, kötü ahlaklı, sinirli, huysuz, kavgacı bazen de içine kapanık olurlar. Bu tür tavırlar eğer süreklilik gösterirse, işte o zaman endişelenmek gerekir. Aksi takdirde normal ve olağan davranışlardır.

Çocuğunuzun edep ve saygı dışı davranışları, ne kadar çok tekrarlanırsa o kadar kaygılanmanız gerekir.



Bazı Davranışlar Sonucu, Gerilemesi

Bazen hepimiz, sıkılıp stresli olmaktayız, canımız hiçbir şey yapmak istemez. Ama yinede işe gidip, günlük görevlerimizi yerine getirmekteyiz, bu çok normaldir. Eğer sıkıldığımızda artık hiçbir şey yapamaz olursak, o zaman bu bir sorundur ve kaygılanmamız gerekir.

Birçok gençte evde ders çalışıp, ev işleriyle uğraşmak istemezler, eğer bu tutumları onları derslerinden alı koymuyor ve gerilemelerine neden olmuyorsa normaldir, yok eğer orta seviyedeki yaşıtlarından geri kalmasına neden oluyorsa o zaman kaygılanmamız gerekir.



Başkalarına Zarar Verip Vermediğine Dikkat Edin

Genelde çocuklar ve gençler birbirleriyle tartışıp, kavga ederler. Çocuğunuz kavga ettiğinde, eğer karşı tarafı korkutup ona zarar vermiyorsa bu doğaldır, ama başkalarına zarar veriyorsa, mutlaka bunun önünü almalı ve davranışını düzeltmeye çalışmalısınız.



Her İnsanın Farklı Olduğunu Asla Unutmayın

Her insan gibi, çocuklar da çok farklı özelliklere ve karakterlere sahiptirler. Bazıları çabuk kırılmakta, çok konuşmakta, yaramaz veya utangaç olmaktadır, bu yüzden Onu yaşıtlarıyla karşılaştırırken, ferdi özelliklerine de dikkat edin.

Çocukken fazla konuşmayan ve içine kapanık olan birisi, buluğ devresinde bunu daha fazla yapacaktır. Yaramaz, inatçı ve dediğim dedik olan bir çocuk gençliğinde daha çok asidir.

Sonuçta; buluğ çağındaki gençlerin bazı davranışları çok normal ve bazı davranışları da olağan dışıdır. Her ne kadar hoşunuza gitmese de, o dönemin vermiş olduğu psikolojik yapı gereği davranışlarını normal karşılamalı ve fazla endişelenmemelisiniz. Ama eğer normal değilse kaygılanıp, çare düşünmelisiniz. Davranışlarının hangisinin normal ve hangisinin normal olmadığını şu sorulara cevap vererek anlaya bilirsiniz:

1- Çocuğunuzun davranışları, diğer yaşıtlarıyla ne kadar fark etmektedir?

2- Belirli bir davranışları ne kadar tekrarlanmaktadır?

3- Çocuğunuzda oluşan davranış ve psikolojik durum, ne kadar etrafına ve günlük yapması gereken görevlerine etki etmektedir?



ÇEVİRİ : ZEHRANET

[/size][/color]

Konular