Her yasta saglik

HER YAŞTA SAĞLIK



Sağlıksız bir insanın ister zayıf, ister şişman olsun hayattan zevk alması oldukça zordur. Yeme alışkanlıklarının insan ömrünün her döneminde önemi büyüktür. Genç yaşlarda sağlıktan çok, kiloya önem verilir. İleriki yaşlarda ise çıkacak hastalıkların temelinde özellikle gençlik yıllarında fazla tüketilen gıdaların fonksiyonu büyüktür.

DEMİR: Hücrelere oksijen taşımasından dolayı en önemli madenden sayılır. 19-49 yaşları arasındaki kişilerin %95’i yeterli demir almamaktadır. Vücuttaki demir eksikliği kansızlık, soluk renk, enerji kaybı, vakitsiz ağaran saçlar ve çarpıntı gibi problemlere yol açar. Demir kaynakları: Pekmez, yumurta sarısı, susam, kuru fasulye, yeşil mercimek, tere ve roka gibi yeşil bitkiler, kuru üzüm ve kuru erik, ayçiçeği çekirdeği...

FOLİK ASİT: Bütün hücrelerin özellikle kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Özellikle; ıspanak yaprağında bulunmakla birlikte, karaciğer, böbrek, bakliyat ve yeşil yapraklarda da bol miktarda bulunur.

KALSİYUM: Kemik ve dişlerin korunması için gereklidir. Ayrıca kalp kaslarının düzeni ve sinir ulaşımı için de bu maden gereklidir. Diş yapısının zayıflaması, kollarda ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kas krampları, ilerde kemik erimesiyle karşılaşılmasının en önemli sebebi kalsiyum eksikliğidir.

Kalsiyum kaynakları: Süt, yoğurt, peynir, badem, pekmez, lahana, kuru fasulye, sardalya, susam, yumurta, zeytin...

Soğan ve sarımsak, damarlarda kanın akıcılığını artırmaktadır. Soğan ve sarımsağın damar sertliğinden meydana gelen tansiyonu ve kan kolesterolünü düşürücü etkileri vardır.

1 yorum

Her yasta saglik

faydalı bilgilerinize için çok teşekkürler ellerinize sağlık..

24.05.2008 - zhümeyra

Konular