Sinüzit Tedavisi

[size=18px][color=darkred]Sinüzit Tedavisi veya Burun Drenajı
Dr. Polat HAS


Sinüzit, kelime manâsıyla sinüs iltihabı demektir. Sinüs, Latince'de boşluk mânâsına gelir. Yaratıcı, kafa statiğinin sağlanması için, kafanın içine sinüsler, bir diğer ifadeyle boşluklar yerleştirmiştir.

Burun boşluğunun etrafında bulunan kemiklerin içinde çeşitli sekil ve büyüklükte dört çift boşluk vardır. Bu boşluklara paranazal sinüs denir. Bu sinüslerin hepsi de burun boşluğuna açılır. Büyüklükleri çok değişik olmakla beraber bütün sinüslerin umumi hacmi ortalama 80 cm3 kadardır. Bu boşlukların, kafanın ön kısmında bulunan kemiklerin ağırlığını azaltmak suretiyle, dengenin sağlanmasını kolaylaştırmakta rolleri vardır. Diğer taraftan, sinüslerin sesin sedalaştırılmasında önemli rol oynadıkları ileri sürülmektedir.

İnsan bedeninin çalışması cemiyetin çalışmasına benzer. Bir yerde atalet ve tembellik kokuşmaya yol a-çar. Meselâ safra veya idrar yollarını bir tas tıkasa, orada durgunluk hasıl olacak ve hemen orada mikroplar üreyecektir. Sinüslerin de buruna açılan yerinde tıkanma olması orada kokuşmaya yani mikrop üremesine yol açacaktır. Yaratıcı, kafanın statiğini ayarlarken bu statiğin, bir diğer ifadeyle sinüslerin mükemmel fonksiyon görmesini ve bu fonksiyonun devam etmesini sağlayacak mekanizmalar koymuştur. Abdest alırken vücudun her yerinde çok az su kullanılması bilhassa vurgulanırken, buruna ise bol su alınması isteniyor ve bu günde on beş defa yapılıyor. Bu durum tıbbi ifadeyle burun drenajıdır. Açıkçası sinüzit tedavisinin en emin yoludur. Abdestte buruna bol su alınması drenajı kolaylaştıracak varsa sinüziti tedavi edecek, yoksa sinüzitin meydana gelmesine kısmen mani olacaktır.

Türkiye'nin en büyük pediatri otoritesi Prof. Dr. Şinasi Özsoylu, abdestin sinüzit tedavisinde hususi yerine bilhassa dikkati çekiyor. Bir litre suya 9 gram tuz konarak, bunun buruna çekilmesinin tek basma sinüzitlerin çoğunu tedavi edebileceğini ifade ediyor. Sinüziti meydana getiren diğer durumlar sigara ve hava kirliliğidir. Bu cihetle sigara içmekten hususiyetle kaçınılmalıdır. Ankara'da hava kirliliğinin bariz bir şekilde bulunması bu şehrimizde sinüzit vakalarını artırmaktadır.

Tabii ki burundaki siliyer mekanizmayı durdurduğundan burun iç zarlarının kurumasına müsaade edilmemeli, buruna su çekilerek kuruması önlenmelidir. Yalnız mikrobun iyice yerleştiği, ihtilata sebep olabileceği durumlarda antibiyotik ve diğer ilaçlar da ihmâl edilmemelidir.


_______________

LİTERATÜR
1- Prof. Dr. Şinası Özsoylu, Pediatride yenilikler.
2- Prof. Dr. Safa Karatay, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları. [/color][/size]

Konular