Gençler Soruyor: Sevdiğim kız örtünmek istemiyor!

[b][color=blue]Gençler Soruyor: Sevdiğim kız örtünmek istemiyor!
Doktor Şifa




“Ben üniversite son sınıf öğrencisiyim. Hocam, benim hayatî önemde bir sorunum var. Önce Allah’ın yardımına sonra sizin değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Hocam benim iki seneye yakın süredir ciddi manada sonu evliliğe gidecek bir ilişkim var. İkimiz ayrı yerlerde yaşıyoruz. Onun ailesi astsubay emeklisi, inançlı, cami cemaatine sadık, özünde sağlam bir baba; hemşire emeklisi ‘bilinçsiz’ namazını kılan fakat açık bir anne.

Bizimkine gelince: Ailenin tek çocuğu yani her şeyleriyim. Sevdiğim kız, kalbi iman ve inançla dolu, namazını kılan biri. Hiç düşünmeden, “gözüm arkada kalmayacak” diyebileceğim biri. Şu ana kadar başı açık bir kızın böylesine inançlı olabileceğini düşünmemiştim.

Aramız bayağı uzak olduğu için birbirimizi çok seyrek görmemize rağmen bugüne kadar devam eden sağlam bir ilişkimiz var. Hocam, benim asıl derdim şu: Çok sevdiğim ve evlenmeyi düşündüğüm bu kız iki defa örtülü giyinmeye teşebbüs etti. Bu kadar inançlı ve ibadetlerine bu kadar düşkün olduğu halde bir türlü alışamadığını, örtülü şeyler giydiğinde içinin daraldığını söyleyerek vazgeçti. Sanırım bunda ailesinin de rolü var.

Sayın hocam, aramızda anlaşamadığımız tek nokta bu. Yani onun açık giyinmesi beni çok üzüyor ve çok düşündürüyor. Hocam, bu kızı çok seviyorum, onun da beni sevdiğini biliyorum; ama örtülü giyinme konusunda tıkanıp kalıyoruz. Bana yardımcı olursanız sevinirim.”



Cevap: Kendini Onun Yerine Koy!


SEVDİĞİN KIZ, anlaşıldığı kadarıyla, bu güne kadar inançlı bir ailede, fakat tesettürden uzak bir çevrede büyümüş. Ailenin ve çevrenin kişilik üzerinde büyük etkisi vardır. Asker kızı olmasını da buna eklersek, daha gerçekçi bir değerlendirme yapmamız mümkün olur.

Bu yaşa kadar tesettürden uzak büyümüş bir kızın birden bire tesettüre girmesi, bunu nefsine kabul ettirmesi çok zordur. İki defa niyet etmiş ama başaramamış. Kapalı elbisenin içinde sıkılmasının arkasında iki sebep görünüyor. Birincisi, çocukluğundan beri alışık olmaması. İkincisi, ailenin ve çevrenin gösterdiği tepki ve dışlama. Bence ikinci sebep daha ağır basıyor.


Bence onu tesettüre girmeye zorlamakla haksızlık ediyorsun. Anlaşıldığı kadarıyla o zaten kendi içinde bir mücadele yaşıyor. İki kere denemesi bunu gösteriyor. Onun kendi içinde yaşadığı bu mücadeleye önce saygı duymalı, ondan sonra belki senin buna nasıl olumlu bir katkı yapabileceğini düşünmelisin. Yoksa, “Beni seviyorsa ve imanlı biri ise kapanması gerekir,” mantığı, sevdiğin kızın içinde yaşadığı şartları pek dikkate almıyor. Sen ondan kendisi değil, başka biri olmasını istiyorsun şu anda. Ve bunu hemen istiyorsun. Kişi kendisi istemedikçe, aklı ve ruhu tatmin olmadıkça, başka biri olamaz. Aklı, duyguları ve ruhu tatmin olmadığı halde, sadece seni kaybetmemek için tesettüre girse, bu iki yüzlülük olur. İki yüzlü, kişiliksiz biri ile hayatını birleştirmek ister misin? Dürüst ve şerefli bir kız olduğu için seni kaybetme pahasına iki yüzlülüğe razı olmuyor, yalana tenezzül etmiyor, duygularını açıkça ifade ediyor.


GÜZEL KARDEŞİM, empati yap, yani kendini o kızcağızın yerine koy, bir yanda sana olan sevgisi, diğer yanda sevdiği insanın isteğini yerine getirememe ezikliği.

Birbirinizi seviyorsunuz, ama beklentileriniz farklı. O senden kendisini bu haliyle kabullenmeni istiyor, sen de tesettüre girmesini istiyorsun. Bir taraf diğerinin isteğini gönül rızası ile yerine getirmediği sürece bu beraberlik mutluluk getirmez. Şu anda içinde bulunduğu çevre, örtülü giyinmesi için müsait değil. Bunu anlaman gerekiyor. Ama onunla bu konuyu biraz daha detaylı konuşabilirsin. Tesettür hakkında ne düşünüyor? İleride tesettüre girmeyi düşünür mü? Bu sorulara verdiği cevaplar senin evlilik hakkında karar vermeni kolaylaştırabilir.



AYRICA şunu da hesaba katmalısın. Evlendiğiniz zaman yeni bir çevre ile, yani senin çevrenle tanışacak. Örtülü giyinmeyi kendilerine yakıştıran, şık giyimli, bilgili, genç kızlarla ve bayanlarla tanışabilir. Kendisini örtülü giyinmeye zorlamayacak kadar kibar insanlar olduklarını, açık olmasına rağmen kendisine iyi davrandıklarını görüp içi onlara ısınabilir. Ziyaretler, çay sohbetleri, bayanlar arası günler derken yeni arkadaşlar edinir, kalbi örtülü giyenen bayanlara karşı yumuşamaya ve açıklığı onu rahatsız etmeye başlayabilir. Zaten inançlı biri olduğu için hem Allah’ı hem de seni memnun etmek ve yeni arkadaş çevresi tarafından saygı görmek için kendi rızasıyla, içinden gelerek örtülü giyinecektir. Bu çizdiğim senaryonun birçok örneğini biliyor ve duyuyoruz.

Ancak bütün bunlar, insan tabiatının gereği, bir zorlama olmadığı takdirde zamanla gerçekleşmesini umduğumuz şeylerdir.


[url]www.zaferdergisi.com[/url][/color][/b]

1 yorum

teşekkürler!

paylaşım için teşekkürler..
gerçekten önemli bir konu, çevrenin etkisi ve maneviyat çok etkili, tesettüre girmek Allah'tan gelen bir ilham gibi( kendim böyle açıklayabiliyorum) bazılarında bayan inançlı ise tesettürlü olur, erkek inançlı ise sakallı olur gibi tutumlar var, bunu kul ile Allah arasındakine karışmak olarak görüyorum, bak ben namazımı hemen kıldım sen yarım saat sonra kıldın diye konuşmak gibi birşey geliyor bana.
Gerçekten açık yaşamaya alışmış, öyle yetişmiş, yetiştirilmiş bir bayanın tesettürü hemen kabul etmesini beklememek gerekir, psikolojik bir ağırlığıda söz konusu, buna rağmen sosyeteden çıkıpta çarşafa giren insanlar da var, kişiye saygı duyulmalı ve zamana bırakılmalı..
bunun yanında tesettür sadece saçını kapatmak değildir, pek çok başörtülüden daha kapalı giyinen saçı açıklarda mevcuttur..
hayırlısı neyse o olsun!

25.04.2008 - yelizz

Konular