İyi İnsan Olmak

İyi İnsan Olabilmek


İyi bir insan olabilmenin ve İnsanlığa hizmet edebilmenin zorluğu ortadadır. İyi insan olma zor bir iştir. Bu konuyu anlatan çok güzel bir şiir vardır.



Bu yol uzaktır
Menzili çoktur
Geçidi yoktur
Derin sular var


İyi insan olma yolunda insanın önüne çıkabilecek tuzaklar çoktur. Rahata, şöhrete, şehvete, makama, paraya, övülmeye, kibire, gurura vs. takılır insan. Bunların her biri geçilmesi gereken birer engeldir iyi insan olma yolunda. Bu engeller tek tek aşıldığında sonuca, hedefe ulaşılmış olur. İnsan aslında bu sınav ve engelleri aştıkça insan olma yolunda yükselmeye başlamış demektir. Bir çok insan bu engellere takılabilir
İnsan bu engelleri aşamadıkça kendinin de farkına varır. Kendi seviyesini anlamış olur. Kendilik farkındalığı artar. Ne kadar iyi ve hakiki insan olabildiğini görmüş olur. Aslında kişi bu sayede kendinin farkına varmış olur. Eksikliğini anlar ve bu yolda ilerleme adına bir ikinci gayret içine girer. İnsan korku, açlık, mala, cana, ürün ve birikimlere gelecek eksiklik ve noksanlıklarla zaman zaman engeller ve sıkıntılardan geçer. Pentatlendeki farklı farklı engeller gibi her bir engeli geçtikçe ilerleme olur aslında insanın hakiki insan olma seviyesinde. Hakiki insan olma amacıyla yola çıkmış bir çok insan vardır. Ancak yolda ilerlerken başlangıçtaki hedeflerden çok uzaklara düşer. Asıl olan hedef her zaman “ iyi bir insan “ olmaktır. Bu hedefe giderken zaman zaman hedef ve araç karışır. Yoldan sapmalar olur.
Dış engeller her zaman engel olarak, sevimsiz tümsek olarak görülmez. Bazen bu engeller, kendini çok güzel bir şekilde de gösterebilir. Bu yolda ilerlerken çok uyanık olmak gereklidir. Yanılsamalara dikkat edilmelidir. Yol kaygandır. İnsanın önünde tuzaklar o kadar çok fazladır ki saymak mümkün değildir. Şehvet, tembellik, arzularımıza göre hareket etme. “Neden ben değilim? “ diye düşünme. “ Neden mesele benimle bitmiyor ? “ gibi düşünceler birer engeldir. Yine gurur, kibir dikkat edilmesi gereken engellerdir. Şöhret, halkın alkışına takılma ve asıl olanı unutma engeldir. Şaklabanlıklar, laubalilikler, her fırsatta herkese kendimizi anlatmamız, kendimiz göstermeye çalışmamız birer engeldir. İnsan kendini sürekli kontrol etmelidir. Ummadığı bir yerden tuzağa düşebilir.
Nice insan vardır ki çok yükseklere çıkar, ancak o yüksekliklerden çok aşağılara düşer. Yüksekten düştün mü sıfır (0) seviyesine değil, daha da aşağıya düşülür. İnsan olma yolundan sapan kişi aslında çok tehlikeli bir yola girmiş demektir. Böyle insanlar köpek ve eşek gibidir. Üzerinde bir çok yük taşır. Bilgilidir. Dıştan itibarlıdır. Ama henüz insan olma hedefine varamamıştır.
İnsanın varacağı hedef ne kadar kıymetli ise o ganimet ölçüsünde çekeceği sıkıntı da o kadar fazla oluyor. Yüksek yerleri hedefine koymuş bir kişinin de çok dikkatli olması gereklidir. İnsanların bazı şeylere zafiyeti vardır. Bazılarının para zaafı vardır. İnsana iki dere altın versen doymaz. İnsanların pek çoğu gönüllerini paraya
kaptırmıştır. Bir de planlarım, planlı çalışmamla elde ettim tüm bunları gibi her
şeyi kendine mal eden insanlar vardır. Bazıları kendilerine verilen maaşı beğenmiyorlar. Oğluma da kızıma da bir evim olsun diyen çok insan var. Bunlar da hakiki insan olma yolundaki en önemli iki şeyi zamanı ve çalışma ve gayreti yanlış yere harcamış olur. Bazısında şehvet ön plana çıkmıştır. Her yanlışına mazeret arama
bu da başka bir engel biçimidir. Yeme, içme, cinsellik. Bazen bu konuda bir zafiyet
vardır.


İnsanın önemli bir zayıf yanı kadının erkekle, erkeğin kadınla sınavıdır ki bu başa
çıkılmadığında çok önemli bir engeldir. İyi şeyler insanın hoşuna gitmeyen şeylerle kuşatılmıştır. Kötü şeyler insanın hoşuna giden şeylerle kuşatılmıştır. Dışı tatlı da olsa içi acı bir çok şey vardır. Geçici zevk ve lezzetler sonu ve içeriği itibariyle acıdır. Geçici acı ve elemler de dışı acı da olsa içi tatlı olabilir. Bazı şeyler ne kadar zor olsa da sonucu güzeldir. Bir örnek verelim. Çalışma zordur. Emek ister. Çaba ve yorulma ister. Sıkıntı çekilir. Ama meyvesi güzeldir. Yatmak, tembellik dıştan güzel gözükür, insana geçici bir rahatlama verir. Ancak içerik itibariyle ve sonuçlarıyla sonuç iyi değildir. Bu nedenle her üzüntüyü kötü, her güzelliği de iyi bilmemeliyiz.
Bazen makam ve şöhret hakiki insan olmaya engeldir. Öyle insan var ki acaba cenazeme de bu kadar insan gelir mi ? Sen iyi değilsen cenazene gelse ne olur, gelmese ne olur ?
İçki, uyuşturucu, sigara bağımlısı olmak ta başka birer engeldir. Sigara ve
uyuşturucu maddeler öldürür, zararlıdır. Sigara tedrici bir intihardır. Kısacası bağımlılık ta bir zaaftır.
Herkesin zaafı olan noktalar farklı farklıdır. İnsan sayısı kadar engel ve tuzak vardır iyi insan olma yolunda. Hakiki insan olma dileğiyle herkese kolay gelsin.

İsmail Yavaş
Çocuk Psikiyatristi

1 yorum

İyi İnsan Olmak

kardesım aramıza hoşgeldınız
paylaştgınız ıcın Allah razı olsun

24.01.2008 - talib

Konular