" saygısız ilişkilerle baş etme "

[size=18px][color=blue]

hocam benim çalıştığım işyerindeki insanlar normal sohbet nedir bilmiyorlar sürekli akılları fikirleri bekar insanlara sataşmakla tatmin oluyorlar.ben 5,5 yıldır bir devlet kurumunda çalışıyorum ve 28 yaşındayım sürekli evde kaldın diye şaka sözümona yapıyorlar ben güncel hayattan konuşmaya çalışırken normal sohbet etmeye çalışırken bile evde kaldın hala bekarsın gibi laflar söylüyorlar uzak durmaya çalışıyorum ama bu şekilde bile bişekilde laf batırıyorlar inançlı bir insanım halime her şekilde şükretme çabasındayım ama bu tip durumlar beni bazı anlarda dibe vurmama sebep oluyor.Örneğin önceki gün birine diyorumki zaman ne çabuk geçiyor diye sohbet açmaya çalıştım bana ne dedi biliyormusunuz zaman çabuk geçiyor ama sen hala bekarsın bu insanlar beni çıldırtıyor böyle durumlarda nasıl davranmalıyım?genelde hiç cevap vermiyorum .teşekkür ederim şimdiden.

mbozdag :

Bence bu durum sadece muhatabınızın değil, biraz da sizin iletişim hatalarınızdan kaynaklanıyor. İnsanlarımız çok şey öğreniyorlar, ama iletişim adabı konusunda bir şeyler okuyanlar, gözleyenler son derece az.

Şu internette bile, bazılarının benimle adabı katleden yazışmalarından yoruluyorum. Ne kadar adap dışı hitapla, cümlelerle yazıştıklarının hiç farkında bile olmuyorlar.

İnsana saygının söze, davranışa, ilişkiye yansıyan boyutları vardır ve bu kültür öyle sokaktan öğrenilemez. Hele bizim sokaklarımızda hiç öğrenilemez. Bizim sokaklarımızda ancak kabadayılık, saygısızlık öğrenilebilir.

Bir kadının iş hayatında nasıl konuşması, oturup kalkması, muhatap olması gerektiği konusunda kitaplar okudunuz mu? Bu konuda Nihat Aytürk hocanın sosyal protokol kurallarıyla ilgili kitabı size çok şey kazandırır.

Aranızdaki mesafeyi sen diline indirgeyecek kadar açıldığınız insanlar size böyle sözleri söylemeye cesaret edebilirler. Şimdi o insanlar o şakaları başbakanla yapabilirler mi? Bunu yapan bir kaç edepsiz çıkabilir -çıkmıştır nitekim bu kültürde- ama en edepsizi bile milletten utanır da temsilcisine saygı duyar.

Oysa manevi değeri itibariyle her insan başbakan kadar önemlidir.

Şakayı eşinize, çocuğunuza, kardeşinize veya o kadar yaklaşmanıza izin veren arkadaşınıza yapabilirsiniz. Sınırlarını bilen insana şaka yapmak saygısızlıktır. Kültürsüzlüktür.

Oradaki tüm insanlar öyleyse işiniz zor demektir. Kaynaşmak isteyeceksiniz ama başaramayacaksınız. Belki de aslında kaynaştınız da, bekarlık gibi kalbinize dokunan bir konuya değinmeleri sizi incitiyor. Oysa genel bir edep çerçevesi içerisinde insan her konuda kendini denetler. Bu insanla böyle konuşaam diye bilir, dikkatli davranır.

Şu halde yapacağınız şey, aranızdaki mesafeyi korumaktır. Yılışık gülmemek, gülmeniz gereken yerde sadece tebessüm etmek, insanlara -abi abla veya yalin isimle değil- filan bey falan hanım diye hitap etmek, özel hayatlarına asla girmemek, bakışlarda dikkatli olmak, ciddiyetle işinizle ilgilenmek size bu tür dvranıyların önünü alacaktır.

[url]www.yetenek.com[/url][/color][/size]

Konular