EL-MÜNKIZÜ MİNED-DALÂL

[size=18px][color=olive]
15-TÜRPÜŞTÎ RİSÂLESİ (El-Mu'temed fil-Mu'tekad)

(Risâle-i Türpüştî) ismi ile bilinen (El-mu’temed fil-mu’tekad) kitâbını hanefî mezhebi âlimlerinden Fadlullah Türpuştî yazmışdır. 661 hicrî, 1263 mîlâdî senesinde vefât etmişdir. Ehl-i sünnet i’tikâdını ve diğer islâm bilgilerini bildirmekdedir. İmâm-ı Rabbânî müceddîd-i elf-i sânî Ahmed Fârûkî Serhendî, bu Risâleyi (Mektûbât)ının birinci cildi, 193.cü mektûbunda tavsiye etmekdedir.


--------------------------------------------------------------------------------

16-DÜRR-ÜL-ME'ÂRİF

(Dürr-ül me’ârif) kitâbı, îmân, ilm, ahlâk ve tesavvuf bilgilerinden bahsetmekdedir. İsmin ma’nâsı (ma’rifetler-yüksek bilgiler incisi)dir. Yazarı Şâh Râuf Ahmed müceddidî olup, Abdullah-ı Dehlevî hazretlerinin yetiştirdiği büyük evliyâdandır. Üstâdının altı aylık sohbetleri esnâsında dile aldığı konuları yazmışdır. Râuf Ahmed, İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin küçük oğlu Muhammed Yahyânın soyundandır. 1253 (1837) de hacca giderken, Yemende denizde şehîd olmuşdur. Eserin ikinci baskısı 1394 (m. 1974) de İstanbulda ofset yoluyla yapılmışdı. Bu sefer tashîhli olarak yeniden basıldı.



17-MEBDE VE ME'ÂD

Bu(Mebde ve Me’âd) kitâbı, Büyük İslâm âlimi İmâm-ı Rabbânî Müceddîd-i elf-i sânî Ahmed Fârûkî Serhendî hazretlerinin eseridir.

Tesavvuf, i’tikâd ve bilhassa Allahü teâlânın sıfâtları üzerindeki kıymetli yazıları, talebesi Muhammed Sıddîk-i Bedahşî Kişmî tarafından 1019 senesinde toplanarak bu kitâb meydâna getirilmişdir.




18-MAKÂMAT-I MAZHERİYYE

(Makâmât-ı Mazheriyye) kitâbını Hindistândaki islâm âlimlerinin büyüklerinden Abdullah-ı Dehlevî yazmışdır. Tesavvuf hakkında geniş bilgi vermekde ve hocası büyük velî Mazher-i Cân-ı Cânânın hayâtını, kerâmetlerini ve nasîhatlerini bildirmekdedir. Kendisi 1240 [m.1824] de ve hocası 1195 [m.1781] de vefât etmişlerdir. Kabrleri Delhîde yanyanadır. Kitâbda ayrıca üç risâle vardır. Birincisi Abdullah-ı Dehlevînin hayâtını, kerâmetlerini, nasîhatlerini ve ba’zı talebelerini bildiren bir risâledir. Bu risâleyi İmâm-ı Rabbânî müceddîd-i elf-i sânînin soyundan olan Abdulganî yazmış, kendisi 1296 [m.1879] da Medîne-i münevverede vefât etmişdir. İkinci (Râh-ı Necât) risâlesi ve üçüncü (Cennetî Gürûh) risâlesidir. Kitâbın en sonuna Abdulhak-ı Dehlevînin Eşi’at-ül-leme’ât kitâbından bir kısm alınmışdır. Hepsi Ehl-i sünnet i’tikâdının kıymetini bildirmekdedir.



19-EL-MÜNKIZÜ MİNED-DALÂL

Bu kitâb içinde, beş risâle vardır.

Birincisi (El-münkızü mined-dalâl) olup, büyük islâm âlimi İmâm-ı Gazâlî yazmışdır. Yunan felsefecilerine cevâb vermekde, İslâm bilgilerini övmekdedir.

İkincisi, (İlcâm-ul-avâm) kitâbı olup, yine İmâm-ı Gazâlî hazretleri yazmışdır. Mezhebsizlerin yanlış yolda olduklarını bildirmekde ve kendilerine cevâb vermekdedir. [İmâmları, Ebû Mansûr Mâtürîdi ve Ebûl-Hasen Eş’arî olan Ehl-i sünnet vel cemâ’at mezhebinden, selefîlik diye bir ehl-i sünnet mezhebi yokdur.]

Üçüncüsü, (Tuhfet-ül-erîb) olup, papaz iken müslimân olan, Abdüllâh-ı tercümân yazmışdır. Hıristiyanlık dînini incelemekde, hıristıyanların ellerinde bulunan İncîl denilen dört kitâbın yanlış yerlerini ortaya koymakdadır.

Dördüncüsü, (Rûh-ul-beyân) tefsîrinden seçme, hıristiyanlık hakkında kıymetli bir yazıdır.

Beşincisi, İbrâhim Fasîh Hayderînin (Tuhfet-ül-uşşâk) kitâbı olup, bir tesavvuf risâlesidir.

--------------------------------------------------------------------------------

20-MAHZEN-ÜL-ULÛM

Âlimlerin asırlardan beri kütüphaneleri süsleyen pekçok eserlerinden, din ve fen ilimlerine dair bilgilerden bahseden ansiklopedik bir eserdir.

Bu eseri Seyyid Abdülzâde Muhammed Tâhir ve Serkiz Urpilyan yazmıştır.


[url]www.hakikatkitabevi.com/turkce/turkce.htm[/url]



Hakikat Kitabevi
Darüşşefeka Caddesi No: 57 P.K.: 35 34262
Tel: (+90) (0212) 523 45 56 - 532 58 43 - 524 36 21 Fax: 525 59 79
Fatih / İstanbul
E-Mail: [email]bilgi@hakikatkitabevi.com[/email]




[/color][/size]

Konular