Alzheimer'ın sebebi uçuk virüsü mü?

Alzheimer'ın sebebi uçuk virüsü mü?




Alzheimer hastalığı ile uçuğa sebep olan virüs arasında bağlantı olabileceği yolunda yeni bulgular elde edildi. Manchester üniversitesi tarafından yapılan laboratuar testlerinde, herpes simpleks virüsü (HSV-1) bulaşmış beyinde, Alzheimer ile ilişkili olduğu düşünülen bir proteinde yükselme görüldü.

New Scientist Magazine dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, bu bulgunun söz konusu beyin hastalığını önleyecek bir aşının bulunmasının yolunu açabileceğini belirttiler. Ancak bilim adamları, bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylediler.

Araştırmada, insan beyin hücreleri kültürüne herpes virüsü zerk edildi ve "beta amyloid" proteini seviyesinde "önemli" artış olduğu görüldü. Aynı artış daha önce fareler üzerinde yapılan çalışmada da saptanmıştı. Bunun yanı sıra Alzheimer hastalarının yüzde 70'inin beyinlerinde HSV-1 olduğu görülmüştü.

New York'taki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nden bir ekip de ApoE4 geninin bir versiyonu bulunan insanlarda bu virüsün soruna yol açma ihtimalinin daha fazla olduğunu saptamışlardı. Bu genin HSV-1'i daha aktif hale getirdiğinin tahmin edildiği belirtilmişti. Araştırma ekibinin başkanı Dr. Ruth İtzhaki, bu hastalığın pek çok sebebi olabileceğini, söz konusu gen ile HSV-1'in bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan faktörlerden biri olabileceğini söyledi.

Konular