Fatih Sultan Mehmet'in Halkını İmtihanı

[color=brown]Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul'u fethetme plânları yapıyordu... Daha henüz 21 yaşında bulunan hükümdar; "İstanbul'un fethi"ne girişmeden önce, halkını "imtihan" etmek istemişti...

Sabahın erken saatlerinde "tebdili kıyafet" ederek, o zamanlar Osmanlı'nın başşehri olan Edirne'de çarşıyı dolaşmaya başladı.
Çarşının bir tarafından girip, alış-veriş yapmaya başladı. Birinci dükkana varıp, bir şey aldı... İkinci bir şey istediğinde, dükkân sahibi vermedi... Dükkan sahibi, Fatih'i tanımıyordu...

Sultan Fatih;

"Mal olduğu halde, neden vermediğini" sordu.

Adam; "Ben sana bir şey satmakla sabah siftahımı yapmış oldum... İkinci alacağınızı da lütfen karşı dükkândaki komşumdan alın.
Çünkü o, henüz siftah etmemiştir" dedi.

Fatih, memnun olmuştu... Ötekine vardı, bir miktar mal aldı. İkincisini istediğinde, o da vermeyip "komşu dükkâna" gönderdi. Böylece Fatih Sultan Mehmet Han, koca çarşıyı baştan sona kadar dolaştı. Hepsinde aynı mukabele ile karşılaşmıştı:

“Ben siftah yaptım, lütfen komşuma gidin!”

Sultan Fatih, aldığı erzakı, medresede ilim tahsil eden talebelere gönderdi, kendisi de saraya gelip "Allah'a şükür" secdesine kapandı ve şöyle dedi:

"Ya Rabbi, Sana hamdolsun... Bana; böyle, birbirini düşünen millet ihsan ettin. Ben bu milletimle, değil Bizans'ı, dünyayı bile fethederim."

Bunu dedi ve İstanbul'un fetih plânlarını hazırlamaya başladı. 21 yaşında da “müjde”ye mazhar oldu.

“BEN” DEĞİL, “BİZ” DİYEN RUH..

Osmanlı'yı "Osmanlı" yapan ve onu 700 yıl süreyle ayakta tutan, işte bu "ruh"tu...

[/color]

2 yorum

Fatih Sultan Mehmet'in Halkını İmtihanı

Naz,ALLAH (c.c) razı olsun çok güzel bir paylaşımdı ellerine sağlık.okurken duygulandım.

04.10.2007 - masalperisi

Fatih Sultan Mehmet'in Halkını İmtihanı

Teşekkürler naz...

04.10.2007 - katip

Konular