Kör ve Topal İlim

Komşumuz Akif Beyin oğlu Emre , İTÜ’de mühendisliği birincilikle bitirdi ve iki yıldır da Amerika’da master yapıyor.Anlattıklarına göre de çok önemli profesörlerden, ülkenin hatırı sayılır bilim adamlarından dersler alıyormuş.Anlayacağınız geleceği parlak, önemli bir bilim adamı olabileceği bekleniyor Emre’nin.

Ailesini ve Emre’yi küçüklüğünden beri tanırım. Akif Bey, namazına filan dikkat eden halim-selim bir beyefendidir. Lâkin Emre’yi yetiştirme hususunda bazı eleştirilerim olmuştur kendisine.


Emre, tüm tahsil hayatı boyunca hep en başarılı öğrenci olmuştur ve başarıları hâlâ devam eden biri. Lakin Emre’nin dini ilimler konusunda bilgisi zayıftır diyemeyeceğim zira hiç bilgisi yoktur.Çünkü akranları yaz Kuran Kurslarına filan giderken o özel hocalardan ders almakla, dershaneye gitmekle meşguldür.Ailesi de “ilerde öğrenir nasılsa, şimdi okul derslerine önem versin” diyerekten dini açıdan cahil bırakmışlardır Emre’yi.
Emre artık büyümüştür ve şu an verilen dini telkinler işe yaramamaktadır.Boşuna dememişler “Ağaç yaş iken eğilir” diye.

Emre’nin geleceği çok parlak.5-10 yıl sonra büyük bir bilim adamı olacak belki. Önemli buluşlara imza atacak, hayatı kolaylaştıran yenilikleri sunacak belki bizlere…
Diyeceksiniz ki komşunuzun oğluyla gurur duymalısınız.Hayır, maalesef gurur duyamıyorum aksine üzülüyorum.Albert Einstein ne güzel ifade etmiş: “Dinsiz ilim kör, ilimsiz din topaldır.”. İşte üzüntüm bundan dolayı.Onun bilim adamlığı kör ve topal olacak.

Okumuş olduğu bilimler gereksizdir diye yanlış bir anlaşılma olmasın.Mutlaka o bilimlere de ihtiyacımız vardır.Lakin pozitif ilimlerle beraber , dini ilimleri mutlaka okumak gerekir.Zira aklı işletip kalbi ihmal eden ilim, tam bir ilmi ifade etmez !

Çocuklarımızın ve gençlerimizin hem pozitif ilimlerde hem de dini ilimlerde başarıdan başarıya koşmaları temennisiyle….



Hilmi AHISKALI
02.09.2007

3 yorum

Ynt: Kör ve Topal İlim

[quote=dilbeste ]
Teşekkürler, Allah razı olsun..
[/quote]

ecmain..

20.04.2009 - yolcu

Kör ve Topal İlim

Teşekkürler, Allah razı olsun..

06.09.2007 - dilbeste

Kör ve Topal İlim

Mevlam razı olsun, günümüz sorunlarından birini ele alan güzel bir paylaşım.

05.09.2007 - naz

Konular