Yoğurt ve kefir

[b]Yoğurt ve kefir

Sual: Sütten yoğurt olunca haram olmuyor da, aynı sütten kefir olunca niye haram olsun ki?
CEVAP
Akıl ve mantıkla din olmaz. (Üzümden pekmez, sirke olunca haram olmuyor da, şarap olunca niye haram olsun) demeye benzer ki, caiz değildir. Mantıkla, kıyasla din olmaz. O zaman, insan sayısı kadar, ortaya din çıkar.
Kısrak sütünden yapılan alkollü içeceğe kımız, inek sütünden yapılana da, kefir denir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]
İslam âlimleri, bu hadis-i şerifi açıklayarak buyuruyor ki:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, İmam-ı Muhammed’e göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi alkollü olur. Kısrak sütünden yapılana kımız, inek sütünden yapılana kefir denir. İçilmesi haramdır. (S. Ebediyye)




Dinimiz İslam E-Mail Grubu
__________________[/b]

Konular